Cégtörténet

A Nyír-Lift Kft. 1990-ben alakult, alapítója Kováts Attila felvonószakértő, valamint felvonótervező. A vállalat kezdetben kizárólag  felvonó-berendezések tervezésével, gyártásával, szerelésével és karbantartásával foglalkozott. Cégünk a szabolcsi régióban kezdte tevékenységét, elsősorban kisjavításokkal és karbantartásokkal. Néhány év alatt megteremtettük a vállalkozásunk fejlesztéséhez szükséges infrastrukturális hátteret a megfelelő gépi eszközök és műhely kialakításával.

A minőségi ugrás ezen fejlesztések magvalósulása után következett be. Mivel megrendelőink elégedettek voltak az általunk végzett munka minőségével, elértük, hogy több szakvállalat és multinacionális liftes vállalt  kompletten tőlünk rendelte meg a beépítésre kerülő felvonó-egységeket. A fejlesztések eredményeképpen a felvonók fülkéit, aknai acélszerkezeteit, a tornyokat immár kizárólag a saját gyártósorunkon készítjük el.

2007-ben Kováts Attila megbízást kapott, hogy a legnagyobb európai liftajtót gyártó cég, a Sematic magyarországi üzemét megépítse, és annak ügyvezető igazgatója legyen. Így ezen évtől fia, Kováts Dániel vette át a Nyír-Lift Kft. vezetői feladatait.

2008-2010 között cégünk újra pozícionálta betöltött szerepét a piacon. Annak ellenére, hogy legnagyobb hazai gyártóként tartották számon, nyereségességét nem tudta ezzel egyenes arányosan növelni. Így 2011-2013 között különböző beruházásokkal bővítette tevékenységeinek körét, és a kevésbé jövedelmező üzletágakat leépítette.

Ennek következtében a komplett felvonó gyártását visszaszorította, csak egyedi, speciális, piacon nem, vagy drágán beszerezhető típusok esetén folytat gyártást (nagy teherbírású- és panoráma felvonók). Az így felszabadult  gyártó kapacitással beszállítói tevékenységét erősítette.

Ennek köszönhetően a vevői partnerek listája bővült (Wittur, Sematic, MSK, MST, NKB, Kelet-Agro, 4S-2000, Micromark, stb.)

2017-ben Kováts Attila nyugdíjba vonult a Sematic Hungária Kft-től és ismét részese lett a Nyír-Lift Kft. vezetésének, valamint ugyanezen évtől megválasztották a Magyar Felvonó Szövetség elnökévé is.

A meglévő kapacitásunk kihasználására jelenleg is vállalunk lemezmegmunkálásból származó kis- és közepes szériamunkákat, illetve felvonóajtó részegységek összeszerelését kis- és közepes sorozatgyártásban, valamint felületkezeléssel kapcsolatos porfestést és szemcseszórást.

Felvonók esetében komplett termékeket vásárolunk és szerelünk (Thyssen, Metron, Orona, Kleemann, Liftmaterial stb).

A Nyír-Lift Kft. 2001-től rendelkezik ISO 9001 szabvány mindenkori aktuális változata szerint tanúsított minőségirányítási rendszerrel, a  termékek minőségellenőrzésére és a vizsgálati eredmények dokumentálására képzett, felelős dolgozókat alkalmaz. Jelenleg dolgozunk az ISO 14001 szabvány bevezetésén is.

2017-ben  vállalatunk árbevétele meghaladta az egymilliárd forintot és közel 70 főt foglalkoztatott.

2018-ban is több új beruházáson dolgozunk, újabb és fejlettebb gépek beszerzését valósítjuk meg, valamint jelentős telephelybővítést tervezünk a közeljövőben.

Összefoglalva, rövid- és középtávú célunk a piaci részesedés növelése, valamint meghatározó üzlettársainkkal hosszú távú kapcsolat kialakítása, cégünk infrastrukturális és humán erőforrás oldalról történő fejlesztésével. További fejlesztésként telephelybővítéssel, új gépek beszerzésével, beruházásokkal, pályázatokkal törekszünk a versenyképesség megtartására, illetve növelésére. Figyelemmel kísérjük a versenytársainkat, és a piaci igényeknek megfelelően célirányos gépek és eszközök beszerzésével fejlesztjük a gyártási és szolgáltatási képességeinket.